logo boiron
dieta

Wzdęcia, zgaga? Co zrobić, aby dolegliwości nie wracały?

Gastrologia
Czas na czytanie: 5 min
Powrót do artykułów

Każdy z nas przynajmniej epizodycznie doświadczył nie raz takich przypadłości jak wzdęcia, zgaga, niestrawność, odbijania, czy ból żołądka. Jak sobie z tym poradzić?

Dolegliwości przewodu pokarmowego są jednymi z tych objawów, na które wiele osób skarży się bardzo często. Każdy z nas przynajmniej epizodycznie doświadczył nie raz takich przypadłości jak wzdęcia, zgaga, niestrawność, odbijania, czy ból żołądka. Jak sobie z tym poradzić? Co zrobić, aby dolegliwości nie tylko ustąpiły, ale też aby nie powracały tak często?

wzdęcia

Skąd się biorą zaburzenia gastryczne?

Objawy te zazwyczaj wynikają zarówno z sytuacyjnych błędów dietetycznych, jak i z nieprawidłowego sposobu odżywiania się na co dzień. Przy dzisiejszym trybie życia, ciągłym pośpiechu i powszechnie panującym stresie nie jest to dziwne i stanowi już bardziej regułę niż wyjątek.
W wielu sytuacjach dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego spowodowane są stresem. Dotyczy to nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci, które denerwują się szkołą, przedszkolem, mają problemy w kontaktach z rówieśnikami lub po prostu nie radzą sobie z różnymi problemami. Są też sytuacje, w których takie objawy, jak zgaga, wzdęcia czy nudności wynikają ze stanu fizjologicznego. Dzieje się tak np. w ciąży, gdzie takie symptomy uznaje się za „normalne”, a przecież przyszła mama też ma prawo do dobrego samopoczucia.

kobieta

Jak sobie wtedy poradzić?

We wszystkich tych sytuacjach warto skorzystać z naturalnych sposobów radzenia sobie ze zgagą i wzdęciami. Metodą szczególnie zasługującą na uwagę jest homeopatia, przede wszystkim ze względu na swój profil bezpieczeństwa i szerokie spektrum działania leków homeopatycznych. Leki te mogą być stosowane zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, nawet małych przedszkolaków. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią również mogą bez obaw sięgać po te specyfiki.
Leki homeopatyczne dobiera się do indywidualnych potrzeb danego pacjenta, z uwzględnieniem jego sposobu reagowania oraz biorąc pod uwagę przyczynę choroby. Zatem niezależnie od tego, czy dolegliwości trawienne są efektem spożycia tłustego i ciężkostrawnego posiłku, stresu, czy też wynikają ze zmian hormonalnych typowych dla okresu ciąży, zawsze znajdzie się odpowiedni lek homeopatyczny, który będzie dedykowany dokładnie dla danej osoby. Co ważne, leki homeopatyczne są tak dobierane, aby wyeliminować przyczynę, z powodu której pojawiają się dolegliwości. Jest więc spora szansa, że stosując leczenie homeopatyczne, zapobiegniemy pojawianiu się zaburzeń gastrycznych w przyszłości.

Uwaga! Leki homeopatyczne nie stanowią substytutu zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania się, więc samo tylko stosowanie tych preparatów, bez zmiany diety i nawyków żywieniowych, nie wystarczy, aby organizm powrócił w pełni do równowagi.

Naturalne leczenie

Wśród wielu produktów homeopatycznych, jakie mamy do dyspozycji, najczęściej polecanym remedium na rozmaite niedomagania układu pokarmowego jest nux vomica. Wskazania do jego zastosowania obejmują takie objawy jak: skurczowe bóle żołądka, zgaga, nadkwaśność, odbijania, uczucie ciężkości po jedzeniu, senność poposiłkowa, wzdęcia, czy też szeroko pojęta niestrawność.

Nux vomica wskazany jest sytuacyjnie, np. po przejedzeniu się, po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu, po zjedzeniu niezdrowego posiłku w przypadkowym miejscu (np. w czasie podróży) albo jak coś zwyczajnie nam zaszkodzi i „stanie na żołądku”. Bywa też zalecany do regularnego stosowania u osób, które prowadzą niezdrowy tryb życia, mają tendencję do spożywania nadmiernej ilości używek, kawy, potraw ciężkostrawnych, ostro przyprawionych. Zazwyczaj wiąże się to z wykonywaną pracą, która wymaga ciągłych podróży, generuje nieustający stres i istotnie przyczynia się do przeciążenia całego systemu trawiennego.

homeopatia

Przy objawach nadkwaśności, gdy pieczenie odczuwane jest w różnych odcinkach przewodu pokarmowego – w ustach, przełyku, żołądku, brzuchu, a nawet odbycie sprawdzić może się iris versicolor. Na uporczywą zgagę, pieczenie i palenie w przełyku oraz kwaśne odbijania pomoże także robinia pseudo-acaccia.
W zaburzeniach gastrycznych głównie typu wątrobowego, takich jak bolesne wzdęcia, zgaga, uczucie pełności po jedzeniu i zaburzenia pęcherzyka żółciowego, warto sięgnąć po lycopodium clavatum. Może się on przydać u osób, u których zaraz po jedzeniu pojawia się zaczerwienienie twarzy i silna senność, a zgaga i pieczenie przełyku potrafią utrzymywać się u nich przez wiele godzin.
Natomiast carbo vegetabilis przyniesie ulgę w zaburzeniach trawienia, wynikających z nietolerancji tłustych pokarmów. Głównymi objawami będą tu bolesne wzdęcia, odbijania powietrzem oraz silne osłabienie ogólne.
Preparaty homeopatyczne nie zaburzają mikrobioty jelitowej w przewodzie pokarmowym, a także nie ograniczają wchłaniania ważnych składników odżywczych z pożywienia. Jest to istotą zaletą, ponieważ gdy borykamy się z nawracającymi przypadłościami gastrycznymi, ważne jest, aby flora bakteryjna jelit pozostawała w dobrej kondycji i mogła wspierać funkcje trawienne.

koper włoski

Zioła na zgagę, wzdęcia i trawienie

Jednocześnie z leczeniem homeopatycznym warto włączyć do codziennej diety naturalne produkty ziołowe, które ułatwią poradzenie sobie z uciążliwymi zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego. Dobrze jest regularnie pić ciepłe napary przyrządzone z takich ziół jak kwiat rumianku, liść mięty pieprzowej, ziele dziurawca, kwiat nagietka, czy korzeń mniszka lekarskiego. Rumianek i nagietek łagodzą stany zapalne i bóle brzucha, mięta, dziurawiec i mniszek ułatwiają trawienie i działają rozkurczowo.

Produktami o działaniu rozkurczowym i wiatropędnym są nasiona kopru włoskiego i kminku, z których przygotowuje się napary. Natomiast w przypadku zgagi, refluksu, czy zapalenia błony śluzowej żołądka świetnie się sprawdza napar z nasion lnu (siemię lniane). Działają one powlekająco, osłaniająco i przeciwzapalnie, a także szybko i skutecznie łagodzą objawy podrażnienia przewodu pokarmowego.

zdrowe jedzenie

Prawidłowa dieta – przede wszystkim

Pamiętajmy jednak, że prawidłowe funkcje i kondycja przewodu pokarmowego zależą przede wszystkim od codziennej diety oraz stylu życia. Posiłki powinny być spożywane w miarę regularnie, w spokoju i pozycji siedzącej. Posiłki jedzone w nerwowej atmosferze, pośpiechu, w samochodzie lub na stojąco sprzyjają szybkiemu rozwojowi rozmaitych zaburzeń gastrycznych.
Pokarm należy dokładnie przeżuwać, gdyż procesy trawienne rozpoczynają się już w jamie ustnej. Lepiej rozdrobniony pokarm będzie łatwiej trawiony i przyswajany w dalszych odcinkach układu pokarmowego. Po bardziej obfitym posiłku najlepiej udać się na krótki spacer. Nie powinno się jeść zbyt dużo wieczorem, ponieważ obciążony żołądek i wątroba zakłócają spokojny sen.
Unikajmy żywności przetworzonej, jedzenia śmieciowego, nadmiaru słodyczy, potraw tłustych i ostro przyprawionych, a także napojów gazowanych i sztucznie barwionych. Nasz przewód pokarmowy odwdzięczy się za dobre traktowanie, zapewniając nam zdrowie, odporność i lepsze samopoczucie.